Kjøttdeig av kalkun og svin

Utstyr og råstoff

Utgangspunktet er en stk kalkun og ett stykke benfri svineribbe. Utstyret består forutenom Kenwooden av 3 kniver. En bred og tung kniv uten altfor skarp egg  for å kutte «leddene» på kalkunen, en skarp utbeiningskniv og min yndlingskniv for tiden, en keramisk kniv (som er kjøpt på Dealxtreme for ca 70,- inkludert frakt) til å skjære kjøttet i terninger før det går i kvernen.

Stykningsdeler av kalkun

Selve parteringen av kalkunen går på noen minutter når du har gjort det noen ganger. Bildet til høyre viser stykningsdelene. 2 bryststykker, 2 lårstykker, vingene og skroget hvor det sitter en del kjøtt igjen, inkludert den feite «stjerten»

Vinger og lår ferdig utbeinet

Kjøttet i terninger

Å beine ut lår og vinger er litt mer komplisert men med en skarp kniv og litt tålmodighet går det greit.
Bruk den tunge kniven til å hogge over leddene og med den skarpe utbeiningskniven skjærer du ifra kjøttet. Bildet til venstre viser en stk vinge og en stykk lår ferdig utbeinet.  Beina går i kraftgryta, kjøttet tar du selvsagt vare på.

Deretter skjærer du så mye kjøtt av skroget som du gidder før du hogger det opp med den store kniven og koker kraft på restene.

Maskinen i arbeid

Selve bryststykkene er  det reneste og beste kjøttet på dyret og du kan gjerne legge de vekk og bruke de til andre ting f.eks. helsteiking i ovn, men jeg velger å skjære det i terninger sammen med svineribba.

Nå er det bare å montere kjøttkvernen (noe som går som en lek. Det følger med norsk bruksanvisning)  og stappe kjøttet i.  Jeg bruker den groveste kvernen og det jeg skal steke som vanlig «stekekjøttdeig» maler jeg to ganger, det jeg skal bruke til kjøttkaker maler jeg tre ganger.

 

Resultatet

Til slutt maler jeg opp løken som jeg skal blande i kjøttkakene.  Det har seg nemlig sånn at det alltid vil være litt igjen i kverna og løk er tross alt billigere enn kjøtt og den blir dessuten lettere å gjøre ren.

Rengjøring går forøvrig veldig enkelt og greit.  Delene til kvernen kan ganske sikkert gå i vaskemaskinen men det går kjapt å skylle av dem i vasken og børste av med en oppvaskbørste

Ferdigpakket kjøttdeig klar for frysing

Ett lite tips til slutt.  Pølsehornene ligger inne «stapperen». Ta de ut før bruk for så slipper du å gjøre dem rene for lokket til stapperen sitter løst på og vil sannsynligvis falle av når du arbeider med kjøttdeigen.